Op maandag 17 mei zetten Stichting Het Begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven hun handtekeningen onder een samenwerking voor de komende vier jaar. Het doel is de kwaliteit van non-formele (taal)ondersteuning door vrijwilligers aan laaggeletterden verbeteren via trainingen en oefenmaterialen. De samenwerking maakt ook duidelijker waar vrijwilligers en gemeenten terechtkunnen voor passende ondersteuning. “Met elkaar zorgen we dat laaggeletterden sneller mee kunnen doen.”
Het Begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven ondersteunen samen tienduizenden vrijwilligers die laaggeletterden helpen met (taal)ondersteuning, rekenen en digitale vaardigheden. Vrijwilligers zijn onmisbaar als aanvulling op professionele docenten om mensen verder te helpen met basisvaardigheden. Juist doordat laaggeletterden met vrijwilligers oefenen met praktijkgerichte situaties, kunnen zij nieuwe kennis beter onthouden en toepassen.
Onderscheid NT1 en NT2
Stichting Lezen en Schrijven richt zich op NT1’ers: mensen met Nederlands als eerste taal. Stichting Het Begint met Taal richt zich op NT2’ers: mensen met Nederlands als tweede taal. Deze twee groepen hebben verschillende ondersteunings- en begeleidingsbehoeften. Maar dat is lang niet altijd duidelijk voor gemeenten, coördinatoren en vrijwilligers. Daardoor worden bestaande ondersteuningsmogelijkheden vaak niet optimaal benut. En wordt de doelgroep niet altijd geholpen met het juiste aanbod. Dat kan beter.
Dit gaan we doen
Om de kwaliteit van en de duidelijkheid over het non-formele educatie-aanbod te vergroten, gaan Het Begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven de komende jaren samen onder meer:
- basis- en verdiepingstrainingen doorontwikkelen;
- bestaande materialen voor vrijwilligers optimaliseren en waar nodig nieuwe toevoegen;
- een landelijk digitaal platform lanceren met links naar alle beschikbare producten en diensten voor vrijwilligers. Dit wordt ingericht binnen de website van het Expertisepunt Basisvaardigheden (www.basisvaardigheden.nl).
- vrijwilligers werven met een campagne;
- gemeenten ondersteunen bij het optimaal benutten van non-formele ondersteuning – door praktische handreikingen en netwerkbijeenkomsten waarin effectieve praktijkvoorbeelden uitgewisseld worden.
Meer impact maken
Geke van Velzen, directeur Stichting Lezen en Schrijven: “Wij zijn ontzettend trots op al die vrijwilligers die zich dag in dag uit inzetten voor een beter geletterd Nederland. Het Begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven zetten zich al jaren in voor laaggeletterden. Door onze expertise te bundelen, versterken we onze slagkracht en gaan we helderheid scheppen.” Sylvia de Groot Heupner, directeur Stichting Het Begint met Taal: “Samen kunnen we het voor alle vrijwilligers, coördinatoren én gemeenten makkelijker maken. Daardoor kunnen zij meer impact maken en kunnen laaggeletterde NT1’ers en NT2’ers sneller meedoen aan onze samenleving.”
De samenwerking tussen Het Begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven wordt mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van Tel mee met Taal en het ministerie van OCW.