‘10 succesfactoren voor taalcoaching’ als leidraad voor leren

06/07/2021

BLOG van directeur Sylvia de Groot Heupner

Wist je dat taalcoaching al heel lang bestaat? Ik ben altijd weer trots als ik bedenk dat sommige organisaties in Nederland al meer dan 40 jaar actief zijn met het koppelen van vrijwilligers aan anderstaligen. De ervaring die we met z’n allen hebben opgebouwd is enorm én vormt de basis voor een mooie leercultuur. En leren, delen en ontwikkelen is nu precies een van de belangrijkste doelen van Het Begint met Taal als platform. Met onze ‘10 succesfactoren voor effectieve taalcoaching’ maken we dat concreet.

Het begon voor ons allemaal in 2008, toen een groep door de wol geverfde taalcoachorganisaties Stichting LNT oprichtte - wat in 2014 Het Begint met Taal werd na een fusie met Gilde SamenSpraak Nederland. Het doel van de stichting? Kennis bundelen, de bekendheid en het belang van taalcoaching vergroten en bijdragen aan de kwaliteit van taalcoaching, zodat – helemaal aan het einde van de rit – nieuwkomers sneller kunnen meedoen in Nederland. Maar…’kwaliteit’…wat bedoelen we daar nou eigenlijk mee? Het is een containerbegrip dat door iedereen wordt gebruikt. Wat is kwaliteit in onze context; in het landschap van taalcoaching, oftewel non-formele educatie dat wordt uitgevoerd door vrijwilligers? 

Impact vergroten

Over deze vraag hebben we als netwerk laatste tijd veel nagedacht. Wanneer is taalcoaching nu écht succesvol voor nieuwkomers en vrijwilligers? In de ’10 succesfactoren voor effectieve taalcoaching’, die we opstelden staan de belangrijkste voorwaarden beschreven, zoals het belang van een duidelijke visie (wat wil je voor wie bereiken?), goede werving en selectie van vrijwilligers en coördinatoren en het betrekken van de doelgroep. Met deze tien kun je als coördinator zien waar je staat en wat je wilt leren. Bij Het Begint met Taal gebruiken we het als leidraad om kwaliteitsgesprekken te voeren. Zo stimuleren we als netwerk een leercultuur waarbij we met elkaar leren en ontwikkelen. En werken we samen aan….kwaliteit! 

Extra aanbod

De ‘10 succesfactoren’ is dus een soort basisinstrument. Per succesfactor is er allerlei extra aanbod beschikbaar. Wil je als coördinator bijvoorbeeld meer doen rondom het trainen van vrijwilligers? Benut dan ons trainingsaanbod van e-learnings, webinars en incompany trainingen. Is impactmeting nog een ondergeschoven kindje binnen jouw organisatie? Dan kan MATCH handig zijn. Zoek je naar manieren om je kennis als coördinator te versterken? We hebben een handig raamwerk met divers trainingsaanbod. Op basis daarvan kun je je verder ontwikkelen. 

Ervaring delen

Veertig jaar dus…zo ‘oud’ is taalcoaching al. En zo lang gaat het netwerk ook al terug. Het bestaat uit ontzettend veel verschillende organisaties, elk met hun eigen DNA, doelen en missies. Samen goed voor gigantisch veel expertise, kennis en ervaring. Wat hen bindt, is hun streven naar zo goed mogelijke matches tussen nieuwkomers en vrijwilligers. En dus naar het concretiseren van de succesfactoren. 

Het Begint met Taal wil deze organisaties nog meer dan voorheen met elkaar verbinden. Zodat ze hun eigen best practices en ervaring kunnen delen en geen organisatie het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Is de ene organisatie sterk op gebied X en ontbreekt het de andere organisatie juist aan kennis hierover? Wij maken de match en laten de leercurve de vrije loop. Mooi toch! 

Gerelateerde berichten:

Vernieuwde handreiking over Kwaliteit van taal in de inburgering
Hanna Hosselet: Samenwerken als sleutel tot succes
Oproep aan het nieuwe kabinet
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.