Hanna Hosselet: Samenwerken als sleutel tot succes

28 okt, 2024

In de afgelopen vier jaar heeft Hanna zich met veel enthousiasme ingezet voor coördinatoren binnen het landelijke netwerk. Ze heeft advies gegeven, trainingen verzorgd en materialen ontwikkeld. In dit interview deelt ze haar waardevolle inzichten en tips voor het organiseren van taalcoaching.

Hanna beschrijft de coördinatoren in ons netwerk met stralende ogen: “Coördinatoren zijn stuk voor stuk gepassioneerd en willen het zo goed mogelijk doen! Ze zijn maatschappelijk bewust en altijd bereid een extra stap te zetten.”

Een bijzonder netwerk

Hanna waardeert het diverse netwerk van coördinatoren. “Vanuit verschillende invalshoeken kun je aan taal werken en nieuwkomers ondersteunen. Ons netwerk omvat zowel kleine lokale vrijwilligersorganisaties als grotere professionele instellingen, met uiteenlopende niveaus van kennis en ervaring.” Ongeacht de grootte of ervaring kan Het Begint met Taal organisaties helpen verder te groeien. “Soms heb je nieuwe input nodig of een sparringpartner, en soms kan theoretische kennis het verschil maken.”


Samenwerking als sleutel tot succes 

Een mooi voorbeeld is het project “Samenwerken met bedrijven.” Een grote bibliotheek heeft dit professioneel aangepakt. Met een kleine ondersteuning vanuit Het Begint met Taal hebben ze hun netwerk benut en een sterke samenwerking opgebouwd met een uitzendbureau. Hierdoor kregen nieuwkomers de kans om werk te vinden, wat ook het uitzendbureau meer inzicht gaf in het begeleiden van nieuwkomers. “Ontzettend mooi om te zien dat ze met een paar praktische tips zo’n mooie samenwerking hebben opgebouwd.” 


3 tips van Hanna

Tip 1: Draag bij aan een maatschappelijk doel

Als je een taalproject coördineert waarbij je anderstaligen ondersteunt, vraag jezelf dan af: wat betekent dit voor je stad of gemeente? Hoe draagt het bij aan de gemeenschap? Kun je ook aantonen dat jouw project daadwerkelijk impact heeft? Door (meer) samen te werken met andere organisaties die een soortgelijk doel hebben, wordt jouw project een waardevol onderdeel van de stad of gemeente en versterk je de gezamenlijke inzet voor integratie en verbinding.

Tip 2: Zorg voor betrokken vrijwilligers

Het is belangrijk dat vrijwilligers zich verbonden voelen met het project en dat ze begrijpen hoe waardevol hun inzet is. Wees niet bang om gericht vrijwilligers te werven die passen bij jouw project. Elke vrijwilliger is waardevol, maar zorg ervoor dat ze goed getraind zijn en de juiste materialen krijgen om succesvol te zijn als taalcoach. De meeste mensen kunnen de benodigde vaardigheden ontwikkelen, maar sommigen hebben hier meer moeite mee. In dat geval is het goed om met hen op zoek te gaan naar een ander project of warm door te verwijzen naar een collega vrijwilligerscoördinator. Zo creëer je een enthousiast en gemotiveerd team dat echt impact maakt!

Tip 3: Wees trots!

Taalcoaching heeft een enorme impact, en dat verdient meer aandacht. Coördinatoren mogen hier best trots op zijn en het van de daken schreeuwen! Verzamel en deel succesverhalen, want ieder taalcoachingstraject heeft wel een mooi verhaal te vertellen. Ondanks de drukte, is het belangrijk om tijd te nemen om te laten zien wat je doet en hoe dit bijdraagt aan een inclusieve stad of gemeente. Dit geeft niet alleen jou energie, maar motiveert ook vrijwilligers en deelnemers.

Dus, wees trots op je werk en laat de kracht van taalcoaching zien!

Gerelateerde berichten:

Vernieuwde handreiking over Kwaliteit van taal in de inburgering
Oproep aan het nieuwe kabinet
Kijktip: NOS Journaal in Makkelijke Taal
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.