Bastiaan Weldring: Resultaat in kaart brengen

22 jul, 2024

Wanneer je taalcoaching organiseert voor anderstaligen, wil je de deelnemers optimaal ondersteunen. Maar hoe zorg je ervoor dat dit echt het geval is? Hoe maak je de resultaten zichtbaar? Bastiaan Weldring, adviseur kwaliteit & impact bij Het Begint met Taal, kan je hier alles over vertellen.

Onderzoek toont aan dat taalcoaching enorm belangrijk is voor nieuwkomers. Door te oefenen met een taalvrijwilliger groeit hun woordenschat snel en krijgen ze meer zelfvertrouwen om Nederlands te spreken. Zoals Recep zegt: "Misschien besef je het niet, maar je hebt me de moed gegeven om niet alleen de taal te leren, maar ook om met mensen om te gaan in het sociale leven."

Bij het organiseren van taalcoaching wil je zeker weten dat je een verschil maakt voor nieuwkomers. Daar kom je achter door resultaten en ervaringen binnen je organisatie op te halen. Hierbij weet je niet alleen of je ook echt je doel bereikt, maar het delen zorgt er ook voor dat taalvrijwilligers en deelnemers nóg gemotiveerder aan de slag gaan. 


Waar begin je?

Tijdens onze regiobijeenkomsten voor coördinatoren wisselen we kennis en ervaring uit met coördinatoren van verschillende organisaties die taalcoaching organiseren. We merken dat er vaak vragen zijn over of wat je doet ook echt werkt, maar dat het soms lastig is om daadwerkelijk te starten met het in kaart brengen van resultaten. 

Toch hoeft dat echt niet ingewikkeld te zijn. Het voeren van intakegesprekken en evaluatiegesprekken, het werken met oefendoelen, of af en toe eens aan je vrijwilligers vragen hoe het gaat. Dit zijn allemaal manieren om informatie te krijgen over hoe mensen de taalcoaching ervaren.

Tip 1: schrijf het op, leg het vast. Iedereen haalt iets op. Maar als je er niet bewust mee bezig bent, dan kun je het ook niet delen. Wanneer je het opschrijft, heb je aan het eind van het jaar een mooi overzicht. 

Tip 2: het leren van de praktijk doe je al tijdens het uitvoeren van je project en niet pas bij de evaluatie achteraf. Op deze manier blijf je je project continu doorontwikkelen.


Manieren om je resultaten in zicht te krijgen:

  • Vragen stellen: stuur een vragenlijst/evaluatieformulier naar taalvrijwilligers en deelnemers. Dit kan ook geautomatiseerd via de tool MATCH, uit alle data kun je interessante punten ophalen
  • Anekdotisch inzicht: maak een rondje om te vragen hoe het gaat
  • Intakegesprek en eindevaluatie: vooruit- en terugblikken
  • Vertelsessies: ga met elkaar in gesprek 


Onderzoek

Je kunt de resultaten van je taalcoachproject dus al best laagdrempelig in kaart brengen. Daar kun je vervolgens op verder bouwen. Denk aan het interviewen van je eigen deelnemers of vrijwilligers, met het liefst steeds dezelfde vragen. Schroom niet hier om een student of stagiaire voor in te zetten. Als je het nog serieuzer wil aanpakken, kun je een externe partij onderzoek laten doen. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden.

Tip: Deel resultaten en ervaringen ook met gemeenten en/of financiers. 


Wil je meer weten?

Neem contact met mij op of; 

Gerelateerde berichten:

Vernieuwde handreiking over Kwaliteit van taal in de inburgering
Hanna Hosselet: Samenwerken als sleutel tot succes
Oproep aan het nieuwe kabinet
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.