Wil jij vanuit je rol bij de bibliotheek nu maatschappelijk impact maken en een bijdrage leveren aan de actuele crisis? JobOn en Het Begint met Taal bieden een uniek programma. Zo kun jij jouw bibliotheek nu nog meer op de kaart zetten én een groot aantal nieuwe vrijwilligers binden aan jullie organisatie.
Momenteel zijn al tienduizenden Oekraïners opgevangen in diverse gemeenten, de overheid houdt er rekening mee dat dat aantal binnenkort oploopt naar 150.000. Zodra mensen een verblijfplaats hebben, is het belangrijk dat kinderen naar school kunnen en volwassenen wegwijs raken. Als je nieuwkomers vraagt wat zij minimaal nodig hebben om mee te doen en zich thuis te voelen, antwoorden zij steevast: een baan en contact met Nederlanders. Precies dat kunnen bibliotheken helpen faciliteren en organiseren. Juist nu voor de Oekraïners is dit actueel en zien we dat er veel Nederlanders als vrijwilliger willen helpen en die energie kunnen we gebruiken om dit crisisprogramma succesvol te lanceren.
Werk en contact
Alle bibliotheken bieden nieuwkomers al taalcoaching aan, waarbij Nederlands oefenen met een vrijwilliger en contacten opdoen centraal staan. Daarnaast organiseren veel bibliotheken in samenwerking met JobOn allerlei netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden. Nu zijn dit nog losse programma’s. Met dit nieuwe actieprogramma NetWERK combineren we taalcoaching met het thema “werk”, zodat Oekraïners sneller werk vinden én nieuwe contacten opdoen. Bibliotheken krijgen hierbij ondersteuning van de landelijke organisaties JobOn en Het Begint met Taal, al bekende partners voor de sector.
Wil je meer weten over dit programma en ben je nieuwsgierig? Meld je dan nu aan voor de kennismakingssessie op 19 april waarin we je alles vertellen over dit bijzondere programma.
Doelgroep: Vluchtelingen uit Oekraïne die een baan zoeken in Nederland
Om deze doelgroep te bereiken en te bedienen, bieden we jou als bibliotheek een praktisch en makkelijk te implementeren programma aan. Jouw bibliotheek kan via dit programma profiteren van de jarenlange kennis en het netwerk van JobOn en Het Begint met Taal. We vragen in dit crisisproject geen financiële bijdrage, maar wel inzet van een coördinator. Vanuit de bibliotheek is er een coördinator nodig die het programma uitrolt en lokaal de verbinding zoekt met de gemeente omdat die in contact staan met opvanglocaties voor vluchtelingen.
JobOn (W)e-learnings
Concreet biedt JobOn en Het begint met Taal jou ondersteuning en advies bij het zelf organiseren van een bijeenkomst voor Oekraïense vluchtelingen in de bibliotheek. Daarvoor bieden we startpakket met een draaiboek, werkvormen en een webinar. Uiteraard helpen we je graag bij de opstart van deze bijeenkomst.
Over de kennismakingssessie op 19 april
In 60 minuten nemen we je mee in de uitdagingen die Oekraïense vluchtelingen momenteel ervaren om in Nederland een baan te vinden, na afloop is er nog 30 minuten ruimte om vragen te stellen. We geven uitleg over het programma dat jullie kunnen opzetten, hoe nieuwe vrijwilligers bereikt kunnen worden én hoe bestaande vrijwilligers door NOLOC-gecertificeerde loopbaancoaches geïnstrueerd kunnen worden over de Nederlandse arbeidsmarkt, solliciteren en succesvol netwerken. Ook informeren we je over het reguliere aanbod van JobOn en Het Begint met Taal.
Onderstaande sprekers vertellen je meer over de volgende onderwerpen:
- Stephanie Verhagen (KB) - ontwikkelingen en trends bij bibliotheken.
- Pieter Vermeer (JobOn) - JobOn, toekomstvisie, nieuwe dienstverlening bibliotheken.
- Sylvia de Groot Heupner (Het Begint met Taal) - ondersteuning taalcoaching.
Nieuwsgierig?
We kijken ernaar uit je te ontmoeten en zien jouw aanmelding graag tegemoet via de onderstaande grijze button naar ons inschrijfformulier. We hebben plek voor maximaal 40 bibliotheken en per bibliotheek kunnen zich maximaal twee personen aanmelden.
Aanmelden kan hier.