Laat nieuwkomers sneller meedoen
Taalcoaching is een krachtig middel voor gemeenten om nieuwkomers wegwijs te maken in de Nederlandse taal en cultuur. Het is de praktische, informele en onmisbare aanvulling op formeel taalles in de klas (Inburgering en Aanpak Laaggeletterdheid). Uit onderzoek blijkt dat taalcoaching niet alleen zorgt voor meer taalkennis maar ook voor meer contacten en snellere participatie. Door taalcoaching in te zetten, kunnen gemeenten écht een verschil maken voor nieuwkomers!
Wil je meer weten, neem dan contact op met ons voor een kennismaking.
Waarom taalcoaching inzetten?
Taalcoaching wordt georganiseerd door organisaties op ruim 500 locaties door heel Nederland. Gemeenten die taalcoaching willen inzetten, bouwen voort op de infrastructuur die er dankzij deze organisaties al ligt. Zij hoeven het wiel dus niet zelf uit te vinden. Benut jij als gemeente al taalmaatjes en taalcafés als aanvulling op taalles of werk? Lees hier meer.
Waarom taalcoaching inzetten?
Taalcoaching wordt georganiseerd door organisaties op zo’n 400 locaties door heel Nederland. Gemeenten die taalcoaching willen inzetten, bouwen voort op de infrastructuur die er dankzij deze organisaties al ligt. Zij hoeven het wiel dus niet zelf uit te vinden.
Gemeenten die taalcoaching willen inzetten maken gebruik van de bestaande infrastructuur van lokale organisaties die taalcoaching bieden. Dat betekent: hoge effectiviteit en lage kosten.
Aan de slag!
Wil je de nieuwkomers in jouw gemeente een volledig taalaanbod bieden, dat bewezen effectief, kostenefficiënt en laagdrempelig is? Dit kun je doen:
Maak als gemeente zelf afspraken met organisaties die taalcoaching bieden. Zorg dat taalscholen de samenwerking met organisaties die taalcoaching bieden in hun aanbod opnemen. Een goede samenwerking tussen taalscholen en vrijwilligers zorgt dat leren en oefenen beter op elkaar zijn afgestemd.
Aan de slag!
Wil je de nieuwkomers in jouw gemeente een volledig taalaanbod bieden, dat bewezen effectief, kostenefficiënt en laagdrempelig is? Dit kun je doen:
In meer dan 200 gemeenten zijn al taalvrijwilligers actief. Wil je weten welke organisaties dat zijn in jouw gemeente? Kijk in het overzicht onderaan deze pagina!
Taalcoaching van goede kwaliteit is essentieel voor het succes van inburgerings- en educatietrajecten. Er zijn al tal van materialen, trainingen en tools ontwikkeld die de kwaliteit van taalcoaching verbeteren. En is er een praktijkgerichte tool voor het monitoren van taalcoach-trajecten (MATCH), die past bij het karakter van vrijwilligerswerk. Benut deze expertise!
Bij Het Begint met Taal weten we goed hoe de praktijk werkt. En hoe jij optimaal kunt profiteren van taalcoaching. Neem contact met ons op voor advies en best practices! info@hetbegintmettaal.nl
Een greep uit ons aanbod
Mona
"Om verbinding te maken met anderen heb je de taal nodig."
De Iraanse Mona voelde zich lange tijd eenzaam in Nederland. Dat kwam doordat ze zich niet goed kon uitdrukken in haar nieuwe taal. Ondertussen heeft frustratie plaatsgemaakt voor acceptatie: ‘Een taal leren is net als het leven. Je krijgt iedere dag weer nieuwe kansen.’
Samen Nederlands oefenen: daarom!
Een nieuwe taal leer je niet alleen, maar samen met anderen. Dat blijkt ook uit onderzoek. Nederlands leren gaat het beste als je taalles combineert met oefenen in de praktijk. De taal oefenen met een taalvrijwilliger is daarom dé manier voor anderstaligen, om snel vooruit te komen.
Door samen Nederlands te oefenen:
- Breiden anderstaligen hun woordenschat snel uit
- Krijgen anderstaligen meer zelfvertrouwen om mee te doen
- Leren mensen elkaar beter kennen en begrijpen
Ontdek welke organisaties in jouw gemeente taalcoaching bieden! Gebruik het zoekveld in de kaart.
Neem contact met ons op als je vragen hebt; we helpen graag.
Ons financieel steunen kan natuurlijk ook!