Stichting Het Begint met Taal lanceerde vandaag 10 succesfactoren voor succesvolle én leuke taalcoaching. De lancering vond plaats op het Tel mee met Taal Congres over laaggeletterdheid in Utrecht. Met de succesfactoren wil Het Begint met Taal laten zien wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van taalcoaching. Ook krijgen coördinatoren handvatten om nog meer impact te maken met hun taalcoachactiviteiten.
Waarom taalcoaching werkt
Taalcoaching door vrijwilligers is een krachtig middel om de spreekvaardigheid van anderstaligen te helpen vergroten. Wekelijks ontmoeten duizenden vrijwilligers en anderstaligen elkaar en oefenen zij de Nederlandse taal. Coördinatoren zorgen voor de totstandkoming en het goed verlopen van deze ontmoetingen. Hoe kunnen zij ervoor zorgen dat taalcoaching maximaal effect heeft en leuk is? Het Begint met Taal stelde tien succesfactoren op waarmee coördinatoren hun taalcoachactiviteiten kunnen verbeteren. Zodat taalcoaching nog meer impact heeft en nieuwkomers sneller kunnen meedoen in onze samenleving.
Variatie aan succesfactoren
De succesfactoren zijn gevarieerd. Zo adviseert Het Begint met Taal vooral te focussen op het oefenen van de taal in praktijksituaties en wordt het belang van samenwerken met lokale partners benadrukt. Daarnaast is er een tip over het samenstellen van een sterk coördinatoren-team en voor het selecteren van geschikte vrijwilligers. Ook komt de toegevoegde waarde van speciaal taalcoach-materiaal, zoals SpreekTaal en Gezonde Taal, aan bod.
Raamwerk voor Coördinatoren
Omdat Het Begint met Taal de rol van coördinator als essentieel ziet voor succesvolle taalcoaching, grijpt de stichting het congres aan om naar de 10 succesfactoren ook het Raamwerk voor Coördinatoren te introduceren. In dit raamwerk vinden coördinatoren antwoord op allerlei vragen, zoals ‘Welke expertise heb je als coördinator(en) nodig om taalcoaching slim te organiseren?’ en ‘Hoe verdeel je de verschillende organisatorische taken rondom taalcoaching op een efficiënte manier?’. Tot slot vind je hiervoor een praktisch stappenplan waarmee coördinatoren meteen aan de slag kunnen.
Het congres
Het Tel mee met Taal Congres wordt elk jaar georganiseerd voor iedereen die zich inzet, of wil inzetten, voor betere basisvaardigheden voor jong en oud. Tijdens het congres delen aanwezigen succesvolle initiatieven met elkaar.