Het Begint met Taal viert 10-jarig jubileum met Hare Majesteit Koningin Máxima op 27 maart in Amersfoort. In tien jaar zijn wij uitgegroeid tot landelijk platform dat meer dan 160 taalvrijwilligersorganisaties versterkt bij het slim organiseren van taalcoaching. Op deze feestelijke dag zet Het Begint met Taal ruim 600 coördinatoren in het zonnetje. Zij maken taalcoaching mogelijk en koppelen taalvrijwilligers en anderstaligen aan elkaar. Taal verbindt ons allemaal!
Sylvia de Groot Heupner, directeur van Het Begint met Taal: “Wij zijn zeer vereerd dat wij Koningin Máxima mogen verwelkomen op dit feest van taalcoaching! Zij is een belangrijke inspiratiebron voor veel anderstaligen die de Nederlandse taal leren.”
Als Prinses was Koningin Máxima van 2003 tot 2005 lid van de Commissie Participatie van Vrouwen van Etnische Minderheden (PAVEM). Hierdoor kwam meer aandacht voor de participatie van anderstaligen en de belangrijke rol van taalvrijwilligers hierbij.
Taal oefenen in de praktijk
Bij deze bijzondere dag hoort een gevarieerd programma. Tijdens een talkshow gaan gasten als schrijver Abdelkader Benali, presentatrice Leila Prnjavorac en ondernemer Omar Munie in gesprek met 300 genodigden (coördinatoren, beleidsmakers, vrijwilligers en anderstaligen). Bovendien staat het nieuwe programma Taal & Toekomst centraal. Doel: jonge nieuwkomers gaan met taalvrijwilligers aan de slag om hun taal te oefenen en toekomstkansen te vergroten. Tot slot lanceren Taal doet meer en Het Begint met Taal de methode Gezonde Taal voor taalvrijwilligers, die door Hoogleraar Gezondheidsvaardigheden Jany Rademakers in ontvangst wordt genomen. Zij vertelt waarom taal- en gezondheidsvaardigheden met elkaar verbonden zijn.
Het Begint met Taal
Het Begint met Taal is in 2008 door vier taalvrijwilligersorganisaties opgericht om hen te versterken bij het slim organiseren van taalcoaching. Dit waren: Taal aan Zee Den Haag, ABC Amsterdam, Taal doet meer Utrechten LOV Rotterdam. Het netwerk is uitgegroeid tot landelijk platform met meer dan 160 lokale partners op 250 locaties die ervoor zorgen dat wekelijks 15.000 vrijwilligers zo’n 28.000 anderstaligen begeleiden bij het oefenen van de Nederlandse taal. Directeur Sylvia de Groot Heupner: ‘De basis van taalcoaching is een ontmoeting met iemand die je nog niet kent en met hem/haar in gesprek gaan. Taalcoaching zorgt ervoor dat anderstaligen hun taal verbeteren, meer zelfvertrouwen krijgen en sneller meedoen. Er ontstaan vriendschappen en waardevolle contacten!’
Tel mee met Taal & Steunpunt Basisvaardigheden
Deze feestelijke dag wordt mede mogelijk gemaakt door Tel mee met Taal in samenwerking met het Steunpunt Basisvaardigheden.
Noot voor de redactie
Het programma voor deze dag is hier te vinden.
De bijeenkomst zal plaatsvinden in de Rijtuigenloods, Piet Mondriaanplein 61 in Amersfoort.