Als coördinator steek je veel tijd in het slim organiseren van taalcoaching. Maar hoe krijg je inzichtelijk wat taalcoaching oplevert ? Hoe bespreek je dat met de deelnemers? Successen vieren is voor volwassenen die een nieuwe taal leren immers erg belangrijk. En hoe bespreek je de impact van taalcoaching met je collega's en de gemeente? Lees hieronder hoe je hiervoor de handige tool MATCH gebruikt.
Impact bespreken met de deelnemer
Met de impactmeting in MATCH, opgesteld in samenwerking met Prof. Maurice de Greef, scoort de deelnemer de eigen spreekvaardigheid maar ook zijn of haar sociale participatie. Dit gebeurt op drie momenten: aan het begin, halverwege en na afronding van het coachtraject. Als coördinator volg je zo de ontwikkeling van elke deelnemer. Bespreek vervolgens met je deelnemer diens scores op de impactmeting en vooral de ontwikkeling daarin. Zo ziet je deelnemer wat hij/zij allemaal heeft geleerd en nu wel kan en durft. Succeservaringen zijn erg motiverend en helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen.
Impactmeting bespreken in het team
Met een druk op de knop levert MATCH je een rapportage van de gemiddelde scores van alle deelnemers. Binnen het team kun je vervolgens die rapportage bespreken, ter evaluatie van jullie aanpak: welk effect heeft jullie aanbod voor de NT2-deelnemers? In de tussen- en eindmeting evalueren de deelnemers ook het taalcoachtraject zelf, hun tevredenheid over de taalvrijwilliger en hoe ze samen oefenen. Heel nuttige informatie dus voor jullie als team! Deel dit ook met bijvoorbeeld jullie vrijwilligers en de directie.
Impact extern rapporteren
Gebruik de impactmeting ook voor externe verantwoording naar het taalnetwerk, de gemeente of de arbeidsmarktregio. Steeds vaker willen externe partijen niet alleen weten hoeveel deelnemers begeleid worden (aantallen ofwel "output") maar ook wat bereikt wordt door die deelnemers ("outcome"). Voor de "output"-rapportage levert MATCH de gegevens zoals Tel mee met Taal deze wil ontvangen (lees hier meer over dit Landelijk Beeld Volwasseneneducatie). Voor de "outcome"-gegevens gebruik je de geanonimiseerde rapportage van de MATCH impactmeting. Handig en ook zinvol bij financieringsoverleg.
Op de MATCH Helpdesk lees je als coördinator in meer detail hoe de impactmeting eruit ziet en hoe je deze effectief inzet.
MATCH is het slimme registratie-, koppel- en volgsysteem voor alle organisaties die vrijwilligers inzetten om deelnemers te ondersteunen. Als coördinator kun je hiermee heel gemakkelijk en AVG-conform registreren, doorverwijzen, koppelingen maken, monitoren en rapporteren.
De impactmeting in MATCH
Speciaal voor NT2-trajecten beschikt MATCH over een impactmeting, waarmee je de voortgang in spreekvaardigheid en lokale participatie van je anderstalige deelnemers kunt volgen en erover kunt rapporteren. Deze impactmeting is met Prof. Maurice de Greef opgesteld en is ook complementair aan diens Monitor VolwassenenEducatie. Bij voldoende interesse kan de impactmeting in toekomst worden uitgebreid met metingen rond andere basisvaardigheden: NT1 taal (lezen, schrijven), rekenen, digitale vaardigheden.
Nog geen MATCH-gebruiker?
Neem contact op met Elise Zomer voor meer informatie. Of meld je in onze agenda aan voor een online MATCH-demonstratie.