Het Begint met Taal helpt anderstaligen sneller mee te doen door ze te koppelen aan Nederlandstaligen voor taalontmoetingen en door andere organisaties te ondersteunen. Zo versterken we hun taalvaardigheid, zelfvertrouwen en sociale netwerk.
Ons waarom
In Nederland wonen meer dan 700.000 volwassenen die de Nederlandse taal nog niet voldoende beheersen om hier een toekomst op te bouwen. Denk aan mensen zoals Kyung A, Jamal en Beza, die hierheen zijn gekomen voor hun veiligheid, werk of gezin. Taalproblemen en geen vrienden of kennissen hebben, zijn grote uitdagingen voor deze nieuwkomers. Het is daarom heel belangrijk dat ze meer mensen leren kennen en meedoen in de Nederlandse samenleving.
Nederlandstaligen die zich inzetten als taalmaatje, taalcoach, taalbuddy of kletsmaatje zijn heel belangrijk voor anderstaligen. Zij slaan de brug naar de Nederlandse samenleving en helpen anderstaligen met meer zelfvertrouwen Nederlands te spreken.
Taalontmoetingen zijn effectief en zorgen voor:
- meer taalvaardigheid van anderstaligen
- meer zelfvertrouwen bij anderstaligen
- meer verbinding en begrip tussen anderstaligen en Nederlandstaligen
- vermindering van eenzaamheid
Wat wij doen
Wij vergroten de kansen van nieuwkomers om actief deel te nemen aan de samenleving door betekenisvolle taalontmoetingen met Nederlandstaligen te faciliteren. Dit kan:
- Op de werkvloer via Taalbuddy’s op het Werk
- Online via Kletsmaatjes
- In de buurt via één van de ruim 300 taalvrijwilligersorganisaties
Voor Nederlandstaligen maken we het aantrekkelijk om mee te doen. We bieden praktische oefenmaterialen, werkvormen en trainingen om de taalontmoetingen zowel leuk als impactvol te maken. De coördinatoren van deze initiatieven ontzorgen we met advies, systemen en een breed netwerk. Zij werken bij taalvrijwilligersorganisaties zoals buurtcentra, stichtingen, welzijnsorganisaties, taalhuizen, bibliotheken en vluchtelingenwerk. Bij al onze initiatieven staat taal als middel centraal, met als doel volwaardige deelname aan de samenleving.
Ambitie
We willen dat anderstaligen sneller kunnen meedoen in de samenleving. Dat kan als ze de taal spreken en een netwerk opbouwen van mensen die hen daarbij helpen. Ons doel is om in 2034 jaarlijks minimaal 100.000 anderstaligen te koppelen aan taalvrijwilligers of taalbuddy’s voor taalontmoetingen. Zo kunnen ze hun taalvaardigheid en netwerk vergroten en ontstaan er meer verbindingen tussen mensen die elkaar anders niet zouden ontmoeten. Om dit te bereiken willen we meer taalontmoetingen realiseren, onder andere op de werkvloer, en zorgen dat taalontmoetingen een vast onderdeel worden van het overheidsbeleid voor anderstaligen.
Financiering
Het Begint met Taal haalt op verschillende manieren geld op om haar doelen te bereiken:
- Jaarlijkse bijdrage van taalvrijwilligersorganisaties
- Vergoeding van werkgevers voor Taalbuddy’s op de werkvloer
- Subsidies van fondsen en opdrachten van de rijksoverheid
- Donaties van particulieren en bedrijven
- Vrijwillige bijdragen van nieuwkomers voor Kletsmaatjes
We willen zoveel mogelijk geld besteden aan onze belangrijkste doelen. Dit staat centraal in ons financieel beleid en is duidelijk te zien in onze jaarrekening. Elk jaar stellen we een doelpercentage vast dat we gedurende het jaar goed in de gaten houden.
Kwaliteit en integriteit
Bij stichting Het Begint met Taal streven we ernaar om al onze diensten zo goed mogelijk te leveren aan alle organisaties en personen waarmee we samenwerken. Ben je toch ontevreden over (een deel van) onze dienstverlening? Stuur dan een mail naar onze Klachtenfunctionaris: Lotte Aalberts, communicatiespecialist, via lotte@hetbegintmettaal.nl. Vermeld daarin:
- je naam
- je telefoonnummer
- je relatie tot onze organisatie (noem bijvoorbeeld de organisatie waarbij je actief bent)
- een (korte) omschrijving van je klacht
Vervolgens neemt Lotte telefonisch of per mail contact met je op om je klacht te bespreken en af te handelen. Lees hier ons klachtprotocol.
Bij stichting Het Begint met Taal streven we naar een eerlijke, transparante en respectvolle werkomgeving, waarin we gezamenlijk onze maatschappelijke doelen kunnen bereiken. Wil je een melding doen over (een vermoeden van) grensoverschrijdend gedrag door een van onze medewerkers, vrijwilligers of deelnemers? Lees dan ons meldprotocol en neem zonodig contact op met:
- Vertrouwenscontactpersoon: Elise Zomer, operationeel manager, elise@hetbegintmettaal.nl, 06-22428267.
Dit is ons aanbod
• MATCH
• Coördinatorentrainingen
• NT2 taalvrijwilligersmodel
• Persoonlijk advies over hoe taalcoaching start, doorontwikkelt of innoveert.
• Taal & Toekomst voor jonge nieuwkomers
• Vooruit naar Vrijwilligerswerk
• Nieuwe wet inburgering
• Campagne ‘Wil jij met mij in gesprek?’
Dit is ons aanbod
• e-learning
• Trainingen en webinars
• Taalcoachmateriaal, zoals SpreekTaal en Gezonde Taal
Neem contact met ons op als je vragen hebt; we helpen graag.
Ons financieel steunen kan natuurlijk ook!