De eerste resultaten van de pilot Kletsmaatjes voor vluchtelingen uit Oekraïne zijn positief. Zo draagt het bij aan de spreekvaardigheid en sociale contacten van Oekraïners. “Mijn kletsmaatje heeft me veel geholpen om niet bang te zijn met andere mensen Nederlands te praten", zegt een deelnemer. Er zijn ook uitdagingen. Veel Oekraïners missen de ideale combinatie van taalles én taalcoaching en er zijn lange wachtlijsten door een tekort aan vrijwilligers.
In september 2022 startte Het Begint met Taal met de pilot Kletsmaatjes voor Oekraïners. Een Oekraïense deelnemer en een getrainde vrijwilliger worden aan elkaar gekoppeld voor online contact gedurende 10 sessies in circa 10 weken. Oekraïners videobellen vanaf hun verblijfslocatie één of meerdere keren met hun kletsmaatje. Samen oefenen ze de beginselen van de Nederlandse taal en praten over dagelijkse dingen. Vooral de (online) ontmoeting is belangrijk.
Eerste trajecten afgerond
Inmiddels zijn er al 150 koppels gemaakt, waarvan de eerste trajecten succesvol zijn afgerond. Oekraïners zijn erg positief over het contact met hun kletsmaatje: “Ik durf nu meer Nederlands te spreken, bijvoorbeeld bij klanten op werk”, aldus deelnemer Kletsmaatjes. Ook vrijwilligers zijn positief. Zo vertelt een vrijwilliger: “Het lijkt misschien heel simpel, een paar woorden Nederlands herkennen of spreken, maar het zijn flinke stappen die je zet. Zeker als je gevlucht bent uit een land waar oorlog is. Daar heb ik dan ook veel respect voor.”
Aanbod voor een grote groep vluchtelingen
“Bij Kletsmaatjes hadden we nog geen werkwijze voor nieuwkomers die nauwelijks Nederlands spreken, terwijl die behoefte er al wel langer is” vertelt Sylvia de Groot Heupner, oprichter van Kletsmaatjes. Het doel van de pilot is om te leren of en hoe we zulke absolute beginners die geen taalles (kunnen) krijgen, kunnen ondersteunen in hun eerste taalontwikkeling door hen in online contact te brengen met getrainde taalvrijwilligers. “Het gebruik van de moedertaal is in de begeleiding van deze Kletsmaatjes-deelnemers heel belangrijk. In de pilot richten we ons daarom eerst alleen op Oekraïners en hebben we ons team uitgebreid met coördinatoren die Oekraïens spreken. Als de pilot succesvol blijkt, kunnen we uitbreiden naar andere nieuwkomers die geen taalles (kunnen) krijgen, zoals mensen op het AZC. Dat Kletsmaatjes online en landelijk is, maakt het mogelijk om hen juist te bereiken. Idealiter ook als een mooie doorstroom naar de fysieke taalcoachorganisaties”, aldus Sylvia.
Taalles is essentieel
Veel nieuwkomers maken gebruik van het taalcoaching, zoals fysieke taalmaatjes, taalcafés in de bieb en Kletsmaatjes, maar kunnen geen formeel onderwijs volgen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het leren van een tweede taal als volwassenen juist het meest succesvol is als je taalles combineert met oefenen in de praktijk. Dat wil zeggen; je volgt formele taalles van een gecertificeerd NT2-docent én je oefent de taal in de praktijk (taalcontact).
Wat kun jij doen?
We willen graag meer Oekraïners verder helpen met de Nederlandse taal. Taal en contact zijn namelijk onmisbaar om mee te kunnen doen in de maatschappij. Wil jij ons daarbij helpen? Dat kan op verschillende manieren:
> Meld je aan als vrijwilliger en start met online kletsen. Daarmee maak je hét verschil!
> Heb je als werkgever Oekraïners in dienst? Lees hier hoe je als werkgever een bijdrage kunt leveren aan Kletsmaatjes.