Inmiddels zijn er al 200 organisaties aangesloten bij Het Begint met Taal, verspreid over ruim 400 locaties. Een groot netwerk, met veel kennis over taalcoaching. Kennis uit verschillende organisatie willen we graag delen. Zo hoef je niet het wiel opnieuw uit te vinden en maken we taalcoaching samen sterker. Om die reden hebben we Eline van Oord gevraagd naar tips van Taal aan Zee.
Allereerst de vraag; “Wat doet Taal aan Zee?”
Eline van Oord: “Wekelijks zetten meer dan 300 tot 350 vrijwilligers zich in voor onze stichting. Een groot deel van hen is taalmaatje, taalvrijwilliger in de bibliotheek, taalcoach of docent NT2. Onze vrijwilligers oefenen de Nederlandse taal met asielzoekers, vluchtelingen en/of kwetsbare anderstaligen in Den Haag."
Eline houdt zich bezig met de communicatie, voorlichting en werving van Taal aan Zee. Eline vertelt over haar werk: “Mijn werk verveelt nooit en blijft uitdagend. Taal aan Zee leeft! Ik werk iedere keer met nieuwe cursisten en er komen ook steeds nieuwe vrijwilligers bij. Ik heb hele leuke collega's en organisaties met wie ik samenwerk. Daarnaast vind ik het fijn dat ik de wijken in kan, erop uit om nieuwe vrijwilligers en cursisten te werven. Dat maakt mijn werk afwisselend en leuk.”
De tips van Taal aan Zee:
Tip 1: Ga de wijk in
“Het is een grote uitdaging om nieuwe vrijwilligers te vinden, terwijl ze hard nodig zijn. Dat is in deze tijd een stuk ingewikkelder dan een paar jaar geleden. Om te werven gaan weer ouderwets naar de potentiële vrijwilligers toe; de stad en de wijk in. We maken het hierdoor makkelijker voor iedereen om vrijwilliger te worden.
In Den Haag worden gelukkig festivals georganiseerd, door o.a. Den Haag Doet, waar vrijwilligers op afkomen. Daar staan wij dan met een team. Het liefst met een aantal vrijwilligers die het leuk vinden om over hun vrijwilligerswerk bij Taal aan Zee te vertellen. Dat werkt aanstekelijk. “
Tip 2: Start een samenwerking
“Voor de werving van jongere vrijwilligers gaan we nu samenwerken met een aantal Haagse organisaties. Samen hebben we meer kennis en een veel groter bereik. Dat wordt een mooi samenwerkingsproject.”
Tip 3: Begin een inloopspreekuur
“Voor de doelgroep asielzoekers en vluchtelingen hebben wij een goedlopend inloopspreekuur. Dat hoeven we eigenlijk helemaal niet te promoten. Mond-tot-mondreclame werkt het best voor deze doelgroep.”
Tip 4: Gebruik TPR in Taalcoaching
“15 jaar geleden ben ik begonnen als taalcoach. Tijdens de basistraining leerde ik over TPR, Total Physical Response. TPR is een mooie actieve methode om te gebruiken wanneer je deelnemer of taalmaatje analfabeet is, of beginner is en slechts enkele woorden Nederlands kent.”
Bij TPR zeg je iets, benoem je wat je doet en geef je een opdracht om jou na te doen, antwoord te geven of na te zeggen.
“TPR kun je goed bij volwassen anderstaligen toepassen. Het geleerde wordt beter onthouden doordat je het koppelt aan een gebaar.Ik gebruikte het als de energie van de deelnemers tijdens de les wat inzakte, lekker actief in de pauze (TPR tijdens gym of een wandeling), of juist als opwarmertje van de les.“
Foto: Eline ondertekende deze maand namens Taal aan Zee het Manifest Heel Den Haag leest!