Werk helpt asielzoekers sneller integreren, maar kunnen ze makkelijk aan de slag? Wat zijn de voordelen van ruimere werkmogelijkheden? En hoe kun je als werkgever bijdragen aan snellere integratie van asielzoekers?
Een asielzoeker mag in Nederland pas aan het werk wanneer zijn of haar asielaanvraag minstens 6 maanden in behandeling is. Bovendien kunnen asielzoekers alleen werken met een tewerkstellingsvergunning die de werkgever moet aanvragen bij het UWV. Dit betekent dat het soms lang duurt voordat asielzoekers aan het werk kunnen, terwijl asielzoekers vaak graag willen werken. Wat zou het effect zijn van versoepeling?
Onderzoek ruimere werkmogelijkheden
Onderzoek, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek, laat zien dat ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers substantiële voordelen heeft. Zowel voor asielzoekers, werkgevers als voor de Nederlandse maatschappij.
De huidige groep Oekraïnse vluchtelingen mag al vanaf de eerste dag in Nederland werken zonder tewerkstellingsvergunning en zonder 24-wekeneis. Het onderzoek gaat uit van de aanname dat asielzoekers dezelfde mogelijkheden krijgen.
Voordelen ruimere werkmogelijkheden
Op basis van het onderzoek hebben we 4 voordelen van ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers op een rij gezet:
- Lagere kosten voor de overheid (1,7 miljard over een periode van 10 jaar)
- Oplossing voor het personeelstekort in Nederland
- Minder druk op sociale voorzieningen
- Snellere en betere integratie in de samenleving
Taal als barrière
Een barrière voor nieuwkomers (onder wie asielzoekers) om sneller aan het werk te gaan is het spreken van de Nederlandse taal. Ook hebben nieuwkomers contact en kennis over de werkcultuur nodig om zich thuis te voelen, contact te hebben met hun collega’s en hun werk goed te kunnen uitvoeren. Als werkgever kun jij hierin hét verschil maken. Het Begint met Taal helpt je daarbij met het landelijke programma ‘Taalbuddy’s op het werk’.
Taalbuddy’s op het werk
Anderstalige medewerkers, zoals arbeidsmigranten of vluchtelingen, worden gekoppeld aan Nederlandstalige collega's. Wekelijks oefenen ze de Nederlandse taal en praten ze over de werkcultuur. Dat kan als koppel of in een groepje. De taalbuddy ontvangt training, oefenmateriaal en begeleiding van Het Begint met Taal. Door samen Nederlands te oefenen, vergroten nieuwkomers hun Nederlandse taalvaardigheid én ontstaat er meer contact op de werkvloer.
Wil je als werkgever ook hét verschil maken voor de integratie van je anderstalige medewerker? Wij helpen je graag verder! Bekijk hier de mogelijkheden.